Aanbevelingen & Zichtbaarheid

Je zichtbaarheid vergroten?

Een van de mogelijkheden om zichtbaar te zijn is om jouw netwerk van recente contacten te vragen om een aanbeveling.

Ik ga er even vanuit, dat je trots bent op het bereikte resultaat/de samenwerking en dat je tevreden bent. Tijd dus om jouw contact waarmee of waarvoor je het traject/project hebt afgerond te vragen voor een aanbeveling.

 

Een goede aanbeveling kan worden opgedeeld in verschillende onderdelen:

 1. het zet het vakmanschap van degene die de dienst/product heeft geleverd centraal
 2. de beschrijving is motiverend en inspirerend
 3. je nodigt een lezer uit om zaken te doen met degene waarvoor je de aanbeveling schrijft

Een aanbeveling zegt natuurlijk iets over jou als professional, over jouw product en de verleende dienst echter het zegt soms nog wel meer over de professional die jou de aanbeveling heeft gegeven.

Soms heeft het geven van een aanbeveling zelfs nog eerder en een groter effect op jouw zichtbaarheid. Omdat je over de inhoud, het tijdstip en het medium zelf de volledige controle hebt.


Zelf kijk ik bij mijn voorbereiding van gesprekken zeker ook altijd naar de gegeven aanbevelingen.

Hoe doe jij dat? Kijk jij ook van te voren even naar het profiel van jouw gesprekspartner?

het geven van een aanbeveling, de reden

Voordat je een aanbeveling gaat schrijven, bedenk dan waarom je dat doet, wat wil je ermee bereiken? Door het geven van een aanbeveling kun je iemand helpen, al is de inhoud van jouw aanbeveling bepalend voor het effect. Een aanbeveling schrijf je omdat je oprecht tevreden bent over de samenwerking, het product of de geleverde dienst.

Je hebt diverse mogelijkheden om een aanbeveling te geven en je contact in “the spotlight” te zetten of een welverdiend cadeau te geven.

Let op! Mijn advies is om niet iemand een aanbeveling te geven, waarvan jijzelf graag een aanbeveling ontvangt. Het handjeklap effect zorgt ervoor dat zowel de ontvangen als gegeven aanbeveling totaal geen waarde meer heeft.
Bij een hernieuwde opdracht, contact van enkele maanden er tussen kan dit natuurlijk wel.

Opdracht aanbeveling geven

Voor wie kun jij van betekenis zijn door het geven van een aanbeveling?

Maak een lijstje, of hou het lijstje gewoon bij en geef elke week/maand aan een van deze contacten een aanbeveling.

Waar plaats je jouw aanbeveling?

 1. LinkedIn via de aanbevelingsmogelijkheid & als reactie op een geschreven artikel.
 2. Facebook als review op een zakelijke pagina, als reactie op een blog.
 3. Alle Sociale media als reactie op een blog, of er gewoon een blog over schrijven.
 4. Google als een review op de zakelijke pagina.

 

Hoe schrijf je een aanbeveling?

Kijk eens naar de volgende aanbeveling:

“Patricia is een fijne collega om mee te werken. Ze is vrolijk, attent en is altijd bereid om me te helpen.”

Lieve woorden, maar niet echt heel behulpzaam bij het vinden van een nieuwe baan of opdracht.

 

Aanbevelingen worden goed gelezen dus ook hier heb je de kans om ook jezelf te profileren en zichtbaar te zijn als professional.


Zo’n aanbeveling is natuurlijk langer, echter waarschijnlijk ook veel behulpzamer voor Patricia.

Een aanbeveling kun je zowel op LinkedIn vragen/geven maar ook op facebook, je zakelijke google pagina of als reactie op een blog. Er zijn dus genoeg mogelijkheden!

AAnbeveling vragen op LinkedIn

In het kader van mijn eigen professionele zichtbaarheid heb ik mijn persoonlijke profiel op LinkedIn weer geüpdatet. Bij een actueel profiel horen natuurlijk ook recente aanbevelingen. 

Vandaar aan jou de vraag om voor mij een aanbeveling te schrijven. Een aanbeveling waarin je iets schrijft over mijn Unique selling points, mijn manier van coaching, wat het jou heeft opgeleverd, onze samenwerking of andere mooie woorden 😊.

Een voorbeeld van een tekst hoe jij kunt vragen voor een aanbeveling. Soms moet je het gewoon niet moeilijker maken dan dat nodig is.

AAnbeveling vragen op LinkedIn optie 1

 1. Ga naar LinkedIn.

 2. Klik op het pijltje onder je eigen profielfoto.
 3. Ga profiel weergeven.
 4. Scrol naar beneden en klik op aanbeveling vragen
 5. Je vult dan in, wie je vraagt om een aanbeveling te schrijven en voor welke rol.

aanbeveling vragen op LinkedIn optie 2

Ga naar het profiel van de persoon aan wie je de aanbeveling wilt vragen en klik op de drie puntjes rechts boven in het verkorte profiel. Kies voor 'Om een aanbeveling vragen'.

Ik adviseer je om er altijd een persoonlijke tekst bij te voegen, als jij oprecht interesse toont heeft dit wellicht ook effect op de bereidheid van de ander om even tijd voor jou vrij te maken.

Natuurlijk wil je een aanbeveling die recht doet aan jouw vakmanschap. Als je dus een aanbeveling ontvangt die dit volledig niet doet, vraag dan om een andere tekst, soms kun je degene ook helpen door een voorzetje te geven of een alternatieve tekst aan te bieden. Probeer echter niet elke aanbeveling te veranderen, de kracht zit juist in het persoonlijke verhaal van de gever.

stom, bedelen, niet echt

 • Ik vind het stom om een aanbeveling te vragen.
 • Het voelt als bedelen.
 • Al die aanbevelingen zijn toch niet echt.

 

 

Een paar opmerkingen die ik wel vaker hoor als we het hebben over het vragen of geven van een aanbeveling.

 

Iedereen die op LinkedIn actief is, weet dat het geven en vragen van een aanbeveling erbij hoort.

Compliment als juist jij gevraagd wordt voor het schrijven van een aanbeveling/review

Hoe ervaar jij het als je een persoonlijk verzoek krijgt van een contact van jou om een aanbeveling te schrijven. Dat deze persoon juist jou heeft uitgekozen om een review te schrijven?
Ervaar jij dat dan als stom? Als bedelen? Nee toch? Dus doe jezelf en een ander niet tekort en geef en vraag om aanbevelingen.

We leven in een maatschappij waarin reviews van grote waarde kunnen hebben. Zelf kijk ik ook altijd naar de reviews die een apparaat heeft voordat ik iets aanschaf, of geef ik m’n nieuwe buren advies als ze vragen naar een goede huisarts of tandarts. Of m’n vriendinnen advies voor een goede kapper.

Als je het kunt zien als een waardevol oprecht cadeau, kun je veel plezier en energie krijgen van het geven en ontvangen van aanbevelingen.

Ik wens je dus inderdaad oprecht veel plezier en energie toe met aanbevelingen en bekijk eens welk effect dat dit heeft op jouw professionele zichtbaarheid.

 

 

Ik kan jouw hulp goed gebruiken

Ik kan jouw hulp goed gebruiken, door meer bekendheid te genereren, kan ik meer mensen bereiken die mijn hulp goed kunnen gebruiken.

 

Vandaar dat ik jou vraag een aanbeveling voor mij te schrijven, waarbij je deze ene aanbeveling op meerdere plaatsen kunt geven 😊.

Maak jouw aanbeveling in Word, (of leg m even voor via de mail, ik denk graag met je mee!) klik op de afbeelding hieronder en plak de tekst erin.

Vind je dit moeilijk? Dat snap ik! Ik heb al wat aanbevelingen mogen ontvangen, misschien staat daar iets voor jou tussen wat je herkent, waar je jouw eigen aanbeveling van kunt maken.

Door deze aanbevelingen kom ik hoger in de zoekresultaten naar voren en hierdoor kan ik nog meer mensen helpen doordat ik beter word gevonden.

What's in it for you?

Een aanbeveling is vanzelfsprekend zichtbaar op mijn profiel, echter óók op jouw eigen professionele profiel. Nou ja bij LinkedIn dan 😊

En vaak (eigenlijk altijd :) ) zegt zo'n aanbeveling niet alleen iets over degene die deze heeft mogen ontvangen, maar voornamelijk ook over de gever.  

Have a Great Day!!
😊

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.