Succesvol netwerken kan heel gemakkelijk!

Natuurlijk kun je aansluiten bij de vele netwerkgroepen, ondernemersnetwerken en vakverenigingen om te netwerken. Ik merk dat vele klanten die toch niet zo gemakkelijk vinden als dat je dit in een zin kunt schrijven.

 

Netwerken is voor velen niet gemakkelijk. Vaak is dan de insteek en de verwachtingen op een verkeerde toon ingezet. Er zijn vele hulpboeken geschreven over hoe je moet/kunt netwerken. En dan kan het ook voelen alsof je écht aan het werk moet.

 

 

En zoals jullie weten ben ik niet zo van het heilige moeten, dus kijk en probeer te ontdekken wat bij jou past.

 

Netwerken heb je in vele vormen. Netwerken kun je met vele verschillende doelen voor ogen doen. Dus maak eerst de keuze wat wil je eruit halen? Wat is netwerken voor jou?

 

Voor mij is netwerken in contact komen met mensen waar ik van betekenis voor kan zijn of die voor betekenis voor mij of mijn klanten kan zijn. Een heel ruim begrip dus.  Voor wie mij kent weet dat ik niet de verlegenste persoon ben, heb altijd wel een mening en ben ook nog eens nieuwsgierig aangelegd dus maak ik makkelijk een praatje.

Voor niet iedereen is dit zo gemakkelijk. En dat het zelfs een opgave kan zijn waar je weken tegen op kan kijken, ontdekte ik van Suus die al weken slapeloze nachten kon hebben voor het vakcongres waar ze zich voor had aangemeld.

 

En dan is het fijn als je een aantal gesprekken met elkaar hebt om te ontdekken welke angst er heerst, tips kunt geven om dit aan te pakken of om andere zienswijzen te introduceren.

 

Gisteren heb ik weer op een zeer laagdrempelige manier kunnen netwerken. En zie hier dit is het resultaat 😊.

Drukke dame Mieke

Via het Drukke dames netwerk neem ik deel aan bijeenkomsten. Gisteren was ik bij de Open Deur van Mieke Langenhuizen met als thema meer dan mandenmaken.  

 

Onder het genot van een kopje koffie met een koekje natuurlijk. Gingen we met 10 drukke dames aan de slag om een mandje te maken.

Natuurlijk leerden we eerst Mieke wat beter kennen. De uitleg van wat haar drijft en hoe ze tot hier gekomen is, zorgt dat je direct weet welk soort mensen je naar haar kunt doorverwijzen.

Een kleine groep dames die gefocust aan de slag gaan en als ze de smaak eenmaal te pakken hebben ook ruimte hebben om te delen wie je bent, wat voor vak je uitoefent.

 

Gisteren met een aantal écht ff kunnen praten, want heel eerlijk in grote groepen weet ik uiteindelijk niet meer wie wat gezegd heeft en waar ik ook alweer van betekenis kan zijn.

 

De tijd hebben en even de ruimte te maken om een op een gesprekken te voeren. Te vertellen waar mijn hart van in de fik gaat en hiermee de verbinding te maken met de ander. Voor mij laagdrempelig.

 

Wat werkt er voor jou met netwerken?

 

Netwerken

Netwerken kan een belangrijke vaardigheid in het leven zijn. Het kan je helpen om problemen op te lossen, nieuwe klanten, samenwerkingsverbanden en zelfs banen te vinden.

Maar voor veel mensen kan netwerken een intimiderende en overweldigende ervaring zijn. Gelukkig zijn er manieren om netwerken moeiteloos en laagdrempelig te maken.

 

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het netwerken is dat het gaat om het opbouwen van relaties. Het draait niet instant succes, om het verzamelen van visitekaartjes of het pitchen van je product of dienst aan zoveel mogelijk mensen.

Het gaat erom mensen te ontmoeten, te leren kennen en te begrijpen wat ze doen en wat hen drijft.  Oprechte interesse!

De techniek helpt bij netwerken

Een andere manier om netwerken gemakkelijker te maken is door gebruik te maken van technologie.

 

Er zijn veel online platforms zoals LinkedIn en Twitter waarop je potentiële netwerkcontacten kunt vinden en ermee kunt communiceren.

 

LinkedIn is bijvoorbeeld een geweldige manier om mensen te vinden die in jouw branche werken en om lid te worden van groepen die gerelateerd zijn aan jouw interesses en vaardigheden.

 

Twitter kan ook nuttig zijn omdat het een informele manier biedt om contact te maken met mensen en jezelf te promoten.

Live netwerken

Een andere tip is om evenementen bij te wonen die gerelateerd zijn aan jouw branche of interesses. Hier kun je mensen ontmoeten die dezelfde passies en interesses hebben als jij en waar je gemakkelijk een gesprek mee kunt beginnen.

 

Zorg ervoor dat je voorbereid bent en dat je weet wat je wilt bespreken. Als je bijvoorbeeld een presentatie geeft, zorg er dan voor dat je een aantal vragen hebt die je kunt stellen aan de deelnemers.

 

Als je netwerken moeilijk vindt, kun je ook overwegen om een coach te zoeken. Een coach kan je helpen bij het ontwikkelen van je netwerkvaardigheden en je introduceren bij mensen die voor jou waardevol kunnen zijn. 

Tijd

Ten slotte is het belangrijk om geduldig te zijn.

 

Netwerken is een proces dat tijd kost. Het kan soms lang duren voordat je de juiste mensen ontmoet en relaties opbouwt die vruchten afwerpen.

 

Je zult merken dat netwerken steeds gemakkelijker en natuurlijker wordt.

Succesvol

Tja wat is succesvol netwerken dan?

 

Gisteravond was voor mij een succesvolle avond van netwerken. Ik heb een leuk mandje gemaakt, heel eerlijk ik dacht niet dat het me ging lukken(en ik denk dat meer dat idee hadden). 

Ik heb iets nieuws geleerd.

Ik heb nieuwe mensen ontmoet.

Ik heb kunnen vertellen wat ik doe vanuit InspiraTos.

Ik heb van 2 contacten een visitekaartje ontvangen en natuurlijk vandaag al een connectie gemaakt via LinkedIn. 1 omdat ik vind dat ze mooi werk doen, 2 omdat ik denk dat ik in de toekomst gebruik wil maken van de dienst en 3 omdat ik denk dat ik met mijn diensten van betekenis voor ze kan zijn.

 

Oh ja en ik heb ook nog eens een hele leuke avond gehad, dus wat mij betreft een succes!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.