Vanuit mijn praktijk: persoonlijke gesprekken over hybride ondernemen

Als loopbaancoach heb ik het voorrecht om veel mensen te begeleiden bij het verkennen van nieuwe professionele paden.

 

Onlangs had ik een bijzonder gesprek met een kandidaat die aan het overwegen was om als zelfstandige verder te gaan.

 

Onze gesprekken draaiden niet alleen om het nemen van de sprong naar fulltime ondernemerschap, maar ook om de mogelijkheid van hybride ondernemen: het combineren van een eigen praktijk met het behouden van een baan bij een werkgever.

 

Mijn kandidaat had een baan waar hij plezier in had en nog steeds waardevolle ervaring opdeed. Hij koesterde de wens om zijn eigen praktijk op te zetten en zich te wijden aan de dingen die hij echt leuk vond.

Hij voelde de onrust van het moeten kiezen voor volledig ondernemerschap. We bespraken zijn overtuigingen en zijn dilemma's.

Ik stelde het idee van hybride ondernemen voor, waarbij hij zowel bij zijn werkgever kon blijven als zijn eigen onderneming kon starten. Het kostte wat tijd voor het idee om bij hem te landen, maar na verloop van tijd groeide dit idee.

Veel mensen denken dat ondernemerschap betekent dat je alles moet achterlaten en je volledig moet wijden aan je bedrijf. Maar tijdens onze gesprekken hebben we samen ontdekt dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

 

We bespraken de voordelen van deze aanpak. Het stelde hem in staat om financiële stabiliteit te behouden terwijl hij zijn onderneming opbouwde. Daarnaast bood het behouden van zijn baan bij zijn werkgever hem de mogelijkheid om zijn ondernemerschap op zijn eigen tempo vorm te geven, terwijl hij kon profiteren van een sterke en loyale relatie met zijn werkgever, die hem ondersteunde bij zijn professionele groei.

 

Maar het belangrijkste was de gemoedsrust die hybride ondernemen hem bood. In plaats van te moeten kiezen tussen zijn baan en zijn onderneming, kon hij beide nastreven en het beste uit beide werelden halen. Het gaf hem de flexibiliteit om zijn verdere carrière op zijn eigen voorwaarden vorm te geven, zonder compromissen te hoeven sluiten.

 

Voor sommigen kan de route van hybride ondernemen ook een opstap zijn naar volledig ondernemerschap.

 

Het gesprek met mijn kandidaat benadrukt de waarde van flexibiliteit en het belang van het verkennen van alle mogelijke opties bij het nemen van grote professionele beslissingen. Soms hoef je niet te kiezen tussen het een of het ander; soms kun je gewoon kiezen voor 'en en'.

 

Hybride ondernemen is geen one-size-fits-all oplossing, maar voor mijn kandidaat was het de perfecte balans tussen zijn passies en verantwoordelijkheden. Het toonde aan dat het mogelijk is om een bloeiende carrière op te bouwen zonder concessies te doen aan wat echt belangrijk is voor jou.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.