Out of office

Van 5 juli tot en met 18 augustus geniet ik van een welverdiende vakantie om mijn eigen zichtbaarheid en inspiratie te vernieuwen. Tijdens deze periode zal ik mijn e-mails minder frequent/niet controleren.

 

Indien jij mijn hulp nodig hebt bij het vergroten van jouw zichtbaarheid op LinkedIn of andere aspecten van met plezier netwerken, sta ik na mijn terugkeer graag weer voor jou klaar.

 
Vanaf 19 augustus ben ik weer volledig zichtbaar en bereikbaar voor al je vragen en afspraken.

 

Out of Office: Effectief Communiceren op Sociale Media en Via E-mail

Met de zomervakantie voor de deur of misschien wel een welverdiende pauze, is het belangrijk om te weten hoe je effectief kunt communiceren dat je tijdelijk niet beschikbaar bent. Of je nu actief bent op sociale media, zoals LinkedIn, of gebruikmaakt van e-mailclients, een goed doordachte benadering kan het verschil maken tussen een professionele indruk en mogelijke miscommunicatie.

Op Social Media: LinkedIn

LinkedIn is een krachtig platform voor professionele connecties, maar het biedt geen standaardoptie voor het instellen van een out of office-melding zoals bij e-mail. Wat je wel kunt doen, is je status bijwerken of een bericht plaatsen op je profiel of in je feed. Hier zijn enkele tips:

 • Wel doen:
  Plaats een bericht op je profiel waarin je aankondigt dat je met vakantie bent.
  Geef duidelijk aan wanneer je terug bent en verminderde toegang tot berichten hebt.

 • Niet doen:
  Vermijd het plaatsen van een out of office-bericht in je samenvatting of ervaringssectie.
  Dit kan onprofessioneel overkomen.

Via E-mailclients

E-mailclients bieden vaak de mogelijkheid om automatische antwoorden in te stellen. Dit is een handige functie om je afwezigheid aan te kondigen. Hier zijn de beste praktijken:

 • Wel doen:
  Stel een vriendelijke en professionele automatische antwoord in waarin je aangeeft dat je met vakantie bent, de periode van je afwezigheid en wanneer je weer beschikbaar bent.

 • Niet doen:
  Gebruik geen automatische antwoorden die te informeel zijn of geen specifieke informatie bevatten over je afwezigheid.

Voordelen en Nadelen

Het instellen van een out of office-melding heeft zowel voordelen als nadelen:

Voordelen:

 1. Transparantie: Het laat je netwerk weten dat je tijdelijk niet beschikbaar bent, wat de verwachtingen beheert.

 2. Professionaliteit: Het geeft een professionele indruk dat je zorgvuldig omgaat met je communicatie, zelfs tijdens je afwezigheid.

 3. Efficiëntie: Het voorkomt dat mensen op reacties wachten die niet meteen komen, wat de communicatie efficiënter maakt.

 

Nadelen:

 1. Overlooked: Mensen kunnen je bericht missen en verwachten nog steeds een snelle reactie, wat tot frustratie kan leiden.

 2. Misverstanden: Onjuist geconfigureerde of onduidelijke out of office-meldingen kunnen tot misverstanden leiden over je beschikbaarheid.

 3. Informatiegebrek: Als je de details van je terugkeer niet specificeert, kunnen mensen onzeker zijn over wanneer ze een antwoord kunnen verwachten.

Inspirerende Voorbeelden

Creatief en Doelgericht:

 

Stel je voor dat een grafisch ontwerper een kleurrijk LinkedIn-bericht plaatst met een afbeelding van een tropisch strand, waarbij ze aankondigen dat ze even 'uit het kantoor' zijn om nieuwe inspiratie op te doen.

 

Ze nodigen hun netwerk uit om hen te volgen op sociale media voor updates over hun creatieve avonturen.

Vakantieverbinding:

 

Een zakelijk consultant gebruikt een e-mail automatische antwoord om klanten te bedanken voor hun geduld terwijl ze genieten van een geplande digitale detox.

 

Ze nodigen hun klanten uit om te profiteren van hun 'terugkomkorting' op diensten bij terugkomst.

Gepland Herstel:

 

Een gezondheidscoach gebruikt LinkedIn om aan te kondigen dat ze tijdelijk offline zijn voor een geplande periode van zelfzorg en herstel.

 

Ze delen waardevolle bronnen en tips voor zelfzorg met hun netwerk en moedigen anderen aan om ook tijd vrij te maken voor rust en herstel.

Afsluitende gedachten

Of je nu op LinkedIn, andere sociale media of via e-mail communiceert, het effectief aankondigen van je afwezigheid is een teken van respect voor je netwerk en efficiëntie in je professionele communicatie. Geniet van je zomervakantie en vergeet niet te genieten, waar je ook bent!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.