Mag ik je loonstrookje even zien?

Je hebt een nieuwe baan gevonden en je wordt uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek. HR vraagt je een loonstrookje op te sturen of om mee te nemen naar het gesprek. "Dat is normale procedure binnen onze organisatie", krijg je te horen.

 

Veel sollicitanten krijgen dit verzoek, maar mag een werkgever dit wel vragen?

 

Gelukkig is dit niet de standaard praktijk van werkgevers, toch komt het wel vaak voor. Het vragen om een recent salarisstrookje. De potentiële werkgever gebruikt deze om je een salarisvoorstel te doen. 

Mag een potentiële werkgever vragen om een recent loonstrookje?

Ja, het mag!

Of het handig of verstandig is om te vragen als werkgever is maar de vraag, net zo goed als dat dit ook de vraag is of jij het als sollicitant geeft.

Het laatst ontvangen loon zegt iets over de financiële waardering van je oude/huidige werkgever voor de functie die je daar vervuld. Het zegt niets over de andere arbeidsvoorwaarden.

 

Het zegt al helemaal niets over de nieuwe functie die je gaat vervullen. Een salaris behoort te passen bij de functie die je gaat uitvoeren, niet bij wat je ooit gedaan hebt toch?

Inmiddels is er door vooraanstaande recruiters en deskundigen een recruitercode opgesteld. De Recruitercode beschrijft de kennis en het gedrag dat hoort bij bekwaam en integer recruitment en levert zo een bijdrage aan de professionalisering van recruiters.

 

In Artikel 6 punt 3 staat: "De Recruiter vraagt niet meer informatie dan noodzakelijk voor de beoordeling van geschiktheid van de kandidaat voor de vacature."

 

En laten we wel wezen, wat je ooit verdient hebt, is niet noodzakelijk voor de beoordeling van geschiktheid voor de nieuwe functie, toch?

Herken jij dit? Heb jij zelf wel eens de vraag gekregen? En toen, voelde je je verplicht om deze te delen of heb je het afgehouden? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen....

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.